Blog

Lidt om hygiejne

hygiejne

Lidt om hygiejne – okay, og hvorfor er det lige så vigtigt?

Når nu jeg bruger en del tid i køkkenet, synes jeg også det er en god ting at være opmærksom på hygiejnen. Nogle gange kan det godt gå lidt for hurtigt. Og så tænker man måske ikke over de små detaljer. Problemet er, at hvis ikke man har ordentlig styr på hygiejnen, så kan man risikere at gøre sig selv og andre syge. Især når man har hund, som jeg har. Derfor synes jeg der skal være lidt ekstra fokus på hygiejnen

Hvad er hygiejne?

Slår man ordet op i ordbogen, får man forklaringen at det er muligheder for at opnå og bevare sundhed. Der ligger selvfølgelig mere i ordet, men hæfter man sig ved ordet sundhed, er det tydeligt, at det er vigtigt for ens sundhed at man har en god hygiejne.

Hygiejne drejer sig om alt fra hænder til overflader, fødevarer og meget mere. God håndhygiejne har dog vist sig, at være den mest effektive måde at forhindre smittespredning.

Hvad du kan gøre?

Håndhygiejne: Hold dine hænder rene fra både “synligt” og “usynligt” snavs som mikroorganismer og kemiske stoffer. Husk at vaske hænder flere gange dagligt. Det er især vigtigt efter toiletbesøg, før du begynder at lave samt spise mad og når du har håndteret visse fødevarer. Det gælder råt kød, grøntsager eller jord, for blot at nævne nogle få. Du må gerne bruge håndsprit, især hvis du ikke har vand og sæbe til rådighed. Men Husk! håndsprit kan ikke erstatte vand og sæbe.

En lille guide til håndvask:

  1. Fugt hænder og håndled, inden du kommer sæbe på
  2. Fordel sæben grundigt
  3. Vask dine hænder grundigt i min. 15 sekunder. Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled
  4. Skyl derefter sæben af og dup dine hænder helt tørre
  5. For bedste resultat, luk hanen med et papirhåndklæde

Hygiejne ved madlavning?

Dette er blot lidt om hygiejne, og som nævnt er håndvask én af de væsentligste ting ved at bevare en god hygiejne. Der er dog mange flere ting man skal huske når det gælder madlavning. Det gælder ting, som at holde køkkenbordet rent og adskille de forskellige fødevarer så de ikke kommer i kontakt med hinanden. Det gælder også opvarmning af de forskellige fødevarer, så de når den rigtige temperatur så bakterierne dør.

Man skal udover det også sikre sig hvilke fødevarer der skal i køleskab, og hvor længe de kan holde i køleskabet. Undersøger man de forskellige madvarer nærmere, opdager man også at visse madvarer ikke kan tåle at opvarmes for anden gang.

Vær derfor meget opmærksom når du laver mad, og er du i tvivl skal du ikke tøve med at søge oplysninger om emnet.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig. Dette var kun lidt om hygiejne, men der ligger meget mere i det.

Back to list

Leave a Reply