Denne kyllingetærte eller chicken pot pie med en lækker skorpe er en klassisker hjemme hos os.
Hvis du har kræsne børn, kender du sikkert dét der med at dit barn protesterende skubber sin tallerken væk når det bliver protesteret for en ellers lækker ret. Selvom du prøver dig frem med lækre og sunde retter, kan det måske være svært at finde noget dit barn vil spise.
Denne kyllingetærte er et hit hjemme hos os. Og min kræsne søn, har også fået en forkærlighed for den. Det skal siges, at den ikke ligger helt i det sunde hjørne og både indeholder mange kcal samt fedtstoffer. Derfor laver vi den heller ikke så tit, som vi måske kunne ønske. Derfor vil jeg også anbefale, at du laver en lækker salat til, og sørger for at hælde godt op med salat på din og familiens tallerken, så der er mindre plads til tærte.
Kyllingetærte med grøntsager
I denne kyllingetærte er jeg gået efter opskriften chicken pot pie. Det har været svært at finde den helt rette sammensætning af tærtedej, fyld samt kyllingesauce der skal bruges i retten. Men efter at have fordybet mig i opskriften, har jeg fundet den helt rette kombination af alle tre komponenter.
Hvis du skal servere denne kyllingetærte for gæster kan du også med fordel, lave tærten dagen i forvejen, og stille den i køleskabet. Så skal den blot i ovnen før gæsterne kommer, og du kan på dagen koncentrere dig om alle de andre opgaver der hører med til at have gæster.
Jeg har her i opskriften brugt ærter, gulerødder og majs. Du kan dog med fordel bruge andre grøntsager, som fx broccoli eller lignende.
Du kan lave tærtedejen på toppen af tærten på forskellige måder. Jeg bagte i denne omgang to tærter, hvor jeg kom den ene tærtedej hel på, mens jeg lavede et net på den anden.

Hel tærtedej, vs net..
Du kan vælge den type som du foretrækker. Her ser du mine to versioner (endnu ubagt).

Her kan du se hele tærten efter den er bagt.
Her er versionen med en top som er lagt på som net. Personligt synes jeg, at det giver ethelt særligt præg på kagen. Men du kan som sagt også lægge dejen hel over på tærten, så længe du laver nogle små lufthuller.
Kyllingetærte – Chicken Pot Pie
Equipment
- 3 Gryder gerne 1 lille, 1 medium og 1 lidt større gryde
- 1 Tærteform
- Folie
Ingredienser
Tærtedej / top og bund
- 325 g Hvedemel
- 1 tsk Salt
- 230 g Koldt Smør
- 4 spsk Koldt vand
- Ukogte ris til bagning af tærtedejen.
Kyllingesauce
- 65 g Smør
- 75 g hvedemel
- 300 ml vand
- 100 ml fløde
- 1 stk Bouillion terning Kylling
- Salt & peber efter smag
- 1 nip Cayenne peber
Tærtefyld
- 3 spsk Smør
- 1 Stk Stort hakket løg
- 2½ spsk hvedemel
- 350 ml Kyllingesauce (fra opskriften)
- 500 ml Madlavningsfløde
- 325 g Grøntsager fra frost Gerne gulerødder, ærter og majs.
- 325 g Kogt kyllingebryst
- ½ tsk Tørret rosmarin
- ½ tsk Tørret timian
- Salt & peber Friskværnet
Pynt
- Persille
Sådan gør du
Forberedelse
- Bring en gryde med vand kog, og kom lidt salt i vandet. Kom derefter 2 store stykker kylling i vandet og lad simre i ca. 20-30 min eller indtil kyllingen er gennemkogt.
- Gem 300 ml af vandet, som du skal bruge til saucen.
Kyllingesauce
- Smelt smørret i en lille gryde på medium varme .Når smørret er smeltet, pisker du hvedemel sammen med smørret. Pisk indtil konsistensen er tyknet, og har en lettere gylden farve. (Ca. 10 min)
- Kom gradvist de 300 ml vand fra den kogte kylling i gryden mens du hele tiden pisker. Sørg for, at vandet bliver blandet godt med smørret og melen inden du kommer mere vand i. Kom en bouillonterning i saucen og lad den simre i yderligere 10 min.
- Kom fløde i saucen og bland godt. Smag derefter til med salt, Peber og et nip Cayenne Peber.
Tærtedej forberedelse
- Kom 200 gram hvedemel i en skål og bland med salt.
- Tag koldt smør ud af køleskabet og skær i mindre tern. Bland derefter ternene i melet. Brug hænderne til stille og roligt at blande smør og mel sammen. Sørg for at mel og smør bliver blandet godt sammen uden at smørret smelter af varmen i dine hænder.
- Når smør og mel er nogenlunde blandet sammen, kan du komme de resterende 125 gram hvedemel i blandingen. Fortsæt med at smuldre smør og mel sammen indtil du har en grumset men ensartet masse.
- Kom vandet i dejen og bland godt, indtil vandet er absorberet og du har en dej der hverken klistrer eller smuldrer mellem hænderne på dig.
- Del dejen i to og form to kugler. Vikl husholdningsfilm om kuglerne og kom dem i køleskabet i ca. 40 min
Tærtefyld
- Smelt smørret i en gryde og kom det hakkede løg i gryden. Kom derefter melet i gryden og bland indtil massen er ensartet. Lad det varme igennem i 2-3 minutter.
- Kom gradvist kyllingesaucen fra opskriften i gryden, mens du hele tiden pisker så der ikke dannes klumper. Kom derefter fløden i gryden på samme måde og pisk indtil saucen er helt lind og tyknet.
- Kom frosne grøntsager i gryden. Gerne små gulerødder, ærter og majs. Bland godt.
- Riv kyllingen med to gafler og kom den i gryden. Varm godt igennem.
- Smag til med rosmarin, timian, salt og peber og evt. en bouillonterning mere.
Tærtedej
- Tænd ovnen på 200 grader
- Tag den ene kugle med tærtedej ud af køleskabet og lad hvile på køkkenbordet i ca. 5 min.
- Hæld lidt hvedemel ud på det rene køkkenbord. Rul derefter dejen forsigtigt ud i en rund cirkel, indtil den passer til en tærteform. Sørg for hele tiden at komme lidt mel ved, så dejen ikke klistrer til hverken køkkenbord eller kagerulle.
- Pensl tærteformen med enten lidt smør eller olie.
- Kom forsigtigt den udrullede tærtedej i formen, og pres forsigtigt ned i siderne. Hak huller i med en gaffel. Dæk dejen til med folie, og kom ukogte ris i, så de dækker bunden.
- Kom tærteformen i ovnen og varm i ca. 20-30 min. Tag derefter formen ud af ovnen, fjern ris og folie og lad den hvile i 10-20 min.
Sammensætning af tærten
- Tag den anden kugle med dej ud af køleskabet og lad hvile på køkkenbordet i ca. 5 min.
- Kom tærtefyldet på den nu afkølede tærtedej i tærteformen.
- Rul tærtedejen ud ligesom den første og kom den enten hel over tærten, eller skær den ud i strimler og lav et lille net ligesom på billedet.Hvis du kommer dejen hel på dejen, så skær nogle små huller så tærten får luft.
- Kom tærten i ovnen på de 200 grader i ca. 20-30 minutter.
- Tag tærten ud af ovnen og lad den hvile i ca. 10 minutter. Drys med lidt persille og servér.